måndag 23 april 2018

Jihadister=gängkriminella


I Dagens Samhälle har Paulina Neuding skrivit en tänkvärd krönika som publicerats under rubrik: Flytande gräns mellan gängen och jidhadisterna."


I sin artikel analyserar Neuding den förflyttning av personer mellan jidhadistmiljöerna och de kriminella gängen och omvänt. Denna slutsats har flera andra dragit bl.a. kriminologer och en rad olika polismyndigheter- och säkerhetstjänster. Det mest intressanta i hennes välskriva artikel  är att hon tar upp ett orsakssamband mellan attacker på blåljus personal i utanförskapsområden och jihadisternas krigsföring emot det västerländska- och därmed även det svenska samhället. I sin artikel skriver Neduing bl.a.: 
Bildresultat för Paulina Neuding    
Paulina Neuding.




"Systematiska attacker på poliser, brevbärare och journalister i utanförskapsområden speglar ofta en tydlig avsikt: Utomstående angrips som representanter för det svenska samhället, och därmed för en konkurrerande maktordning. Men i debatten behandlas brottslighet i utanförskapsområden som en fara för landets säkerhet endast i den mån individer har ”radikaliserats”.
Det finns flera skäl att ompröva den synen. 

Jihadismen och kriminaliteten i utanförskapsområden är två fenomen som går in i varandra rent praktiskt. Amir Rostami, polis och forskare i sociologi och en av Sveriges ledande experter på gängkriminalitet, har varnat för att gäng- och jihadistmiljöerna smälter samman.

Brödarskapet ett ökänt s.k. Fängelsegäng.


”Det är en europeisk trend att människor som kallar sig jihadister kommer från eller verkar inom gängmiljön … Många svenskar som har rest till Syrien för att kriga för IS kommer från en traditionell kriminell kontext. Och omvänt. Vi har exempel från Göteborg där individer kommer tillbaka och lever på organiserad brottslighet,” sade han när jag intervjuade honom förra året." 


Neuding fortsätter:


"Efter terrorattentatet i Paris kunde de skyldiga gå under jorden i skydd av kriminella miljöer i utanförskapsområden. ”Radikalisering” är naturligtvis inte något binärt, en personlighetsförändring som i ett slag skiljer ut en individ från sin omgivning."


Neuding avslutar sin artikel med att konstatera:


"Tensta, där poliser attackerades timmar efter terrorattacken, ligger bara 20 minuter med tunnelbanan från Drottninggatan. Det är lätt att inbilla sig att det är en annan värld."



Foto från terroristdådet på Drottninggatan i
Stockholm 2017.


Foto överst:
En amerikansk soldat med en beslagen ISIS
flagga i Irak 2010.


Etiketter:
Islamism, terrorism, gängkriminalitet, kriminalitet, Tensta, Utanförskapsområden, Miljonprogramområden; Dagens Samhälle, Paulina Neuding, Drottninggatan, Paris   



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar