måndag 15 januari 2018

S sviker försvarberedningen

JAS 39 Gripen


Svenska Dagbladet, DN och Ekot rapporterar i dag (15 januari) om den fråga om försvarsberedningens slutsats att ett väpnat angrepp på Sverige "inte kan uteslutas", som Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mitkael Oscarsson ställde till Margot Wallström (S). SvD, DN och Ekot rapporterar hur denna fråga till utrikesministern -  fick henne att surt kalla försvarsberedningen för ”den där gruppen”.

Bildresultat för mikael oscarsson


Riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD).

• SvD av Gummesson: Försvaret - het stridsfråga under valåret.

”Normalt har svenska försvarsberedningar en tung och prestigefylld ställning när nästa försvarsbeslut ska förberedas, gärna i bred politisk enighet.
Nuvarande beredning leds av förre försvarsministern och talmannen Björn von Sydow (S).

Gummessons artikel



Björn von Sydow (S).

Nu använde Wallström uttrycket "den där gruppen" på fråga från ledamoten Mikael Oscarsson om den säkerhetspolitiska bedömningen som von Sydow förankrat med riksdagens övriga partier i delrapporten i december.

Det kan bli en klassiker även med utrikesministerns mått mätt. Men det lär inte underlätta ett fortsatt förtroendefullt samarbete om beredningen viftas bort som en "grupp" vilken som helst.”

Arvfurstens palats från Gustav Adolfs torg

UD (Arvfursten palats) fotograferad från
Gustav Adolfs torg.

• DN: Statsministerns besked skapar förvirring

”Senare under söndagen vid en fråga från Mikael Oscarsson (KD) kallade utrikesminister Margot Wallström från podiet nedlåtande beredningen (som är regeringens samrådsorgan) för ”den där gruppen”.

På Margot Wallströms egen presskonferens sade hon flera gånger nedlåtande om Försvarsberedningens arbete: "De har bara flyttat runt meningar". Detta trots att en av UD:s högsta diplomater utrikesrådet Anna-Karin Eneström har varit sakkunnig i och deltagit i beredningens arbete och överläggningar.



Statsminister Stefan Löven (S).

– Statsministern far med osanning när han säger att vi inte förhandlat. Vi förhandlade just de här meningarna i flera veckor. Vi förstod att de skulle bli de mest omtalade så vi var noga att det skulle bli rätt. Sju partier var överens om att hotbilden förändrats och att vi skulle ta bort den ”sannolikhetsläran” som funnits förut, säger KD:s ledamot i beredningen Mikael Oscarsson.

- Uppfattade du då att den socialdemokratiske ordföranden Björn von Sydow stod för Socialdemokraternas linje?

– Veckor innan vi skrev under rapporten så uppmanade Björn von Sydow oss alla om att förankra just den här portalparagrafen i våra partier. Jag förutsätter att von Sydow också förankrade det, svarar Mikael Oscarsson.”



Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

I en annan artikel i Svenska Dagbladet försöker försvarsminister Peter Hultqvist tona ner Wallströms och Lövens överkörning av försvarsberedningen under den pågående Folk- och Försvars sammankomst i Sälen. Enligt SvD tar Hultqvist, indirekt, försvarsberedningen i försvar och framför, en indirekt, kritik av Wallströms linje.

Hultqvist tar försvarsberedningen i försvar



Natos generalsekreterare
Jens Stoltenberg. F.d.
Socialdemokratisk
statsminister i Norge.

Ekot: Wallström kritisk till ny formulering

”På folk och försvar i Sälen pågår ett gräl mellan regeringen och de borgerliga partierna om den parlamentariska försvarsberedningens nya formulering att "ett väpnat angrepp på Sverige inte kan uteslutas".

Utrikesminister Margot Wallström ifrågasätter grunden för den nya formuleringen.

– De har inte gjort någon ny säkerhetspolitisk analys. Det finns inget underlag som gör att de har anledning att ändra på den formulering som finns från försvarsberedningen om det säkerhetspolitiska läget. De har flyttat på meningar och gjort en annorlunda formulering, säger Margot Wallström.

Försvarsberedningen med representanter från alla riksdagspartier och den socialdemokratiska ordföranden Björn von Sydow lämnade i december en första av två rapporter inför nästa beslut om det svenska försvarets utformning.

I den rapport som gjordes för fem år sedan skrevs att ett angrepp är osannolikt, men nu är alltså formuleringen att det inte kan uteslutas."



En annan av Wallströms kritiker.
Allan Widman (L). Ordförande
för riksdagens försvarsutskott
som har anmält Wallströms
agerande i Sälen till KU.

Borgerliga ledamöter i beredningen menar till skillnad från Wallström att det handlar just om en säkerhetspolitisk analys. Kristdemokraternas Mikael Oscarsson tycker hennes uttalande är anmärkningsvärt.

– Jag blir mycket förvånad. Det här var något som vi sju partier hade kommit överens om och vi hade underlag. Vi ville formulera utifrån den hotbild vi har. Att hon på det här viset underkänner vårt arbete och Björn von Sydows arbete, det är väldigt anmärkningsvärt, säger han.

Wallström antyder också att den nya formuleringen innebär en innehållsmässigt ändrad bedömning av Sveriges läge, men vill inte konkretisera hur.

– Jag tycker att det ger ett annorlunda intryck, säger Margot Wallström.”

Detta som har hänt under Folk och Försvars Rikskonferens är bara ett exempel på flera under senare tid av den strid som finns inom (S) och mellan olika (S)-märkta ministrar mellan en mer realpolitisk linje som representeras av Hultqvist och Wallströms mer vänster socialistiska linje.

Denna motsättning finns inte bara när det gäller i synen på hotet från Putinismens ny-auktoritära Ryssland. Motsatta uppfattningar inom (S) finns även på andra områden inom försvars- och säkerhetspolitiken, t.ex. när det gäller synen på medlemskap i Nato, förbud mot atomvapen, Irans ambitioner att skaffa  kärnvapen, regler för vapen export och ett utökat säkerhetspolitiskt samarbete inom EU.

För Sveriges framtid är det viktigt att Hultqvist vinner denna strid mot Wallström. Tyvärr tycks Löven alltmer luta sig emot Wallströms vänster socialistiska idealism och pacifism.  

Stridsvagn 122 Revinge 2016-2.jpg

Bild nedan:
Svensk stridsvagn 122 (Leopard).

Bild ovan:
Saab 39 Gripen plan.

Etiketter:
Folk och försvar, Förspolitik, Sälen, Mikael Oscarsson, Allan Widman, Kristdemokraterna, Liberalerna, Socialdemokraterna, Margot Wallström, Peter Hultqvist, Stefan Löfven, Jens Stoltenberg, Nato,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar